Byggtorget logoByggtorget logo

Enkel montering av dør og vinduer

Skal du bytte vindu eller dør, sette inn nytt eller rette opp skjeve karmer har vi et bredt utvalg av karmskruer og tilbehør som forenkler jobben.

Karmskruene fra ESSVE er enkle å montere samtidig som de gir et pent og holdbart resultat. Skruene kan enkelt etterjusteres, og fiberkuttet på skruens spiss er designet for umiddelbart feste og for å forhindre sprekkdannelser. Med flere lengder å velge mellom finnes det en skruetype for ethvert prosjekt.

Karmskrue L er svært effektiv og enkel å montere, da den ikke krever spesialverktøy. Den kan brukes på innvendige dører og lette vinduer, og «gjengene» rett under skruehodet gjør at du kan justere den etter at du har skrudd den fast i stenderen. Den skal ikke benyttes på ytterdører.

Karmskrue Programa Plus for rehabilitering

Programa Plus er et spesielt godt alternativ til rehabiliteringsjobber, samt til tyngre vinduer og ytterdører. Karmskruen tilhører et fullstendig karmsystem med et bredt utvalg av tilbehør, og krever et eget monteringsverktøy når den skal festes. Det finnes et verktøy for manuell bruk og et for bruk i drill.

– Begge verktøyene er tosidige. Det vil si at du skrur inn skruen på vanlig måte før du snur verktøyet for å kun justere den bevegelige hylsen. Det er enkelt å etterjustere karmen, noe som er gull verdt i rehabiliteringsjobber, for eksempel i eldre hus der stenderverket har kommet seg noe ut av stillingen gjennom årene, forteller teknisk ansvarlig i ESSVE, Pål Jahr.

Karmskruebor gir riktig hullstørrelse

Hvis de forborede hullene i vinduet eller døra har for liten diameter i forhold til skruene, må du bore det opp først. Det gir i så fall et ekstra steg i monteringen.

– Vi har karmskruebor som gir den riktige diameteren på hullet dersom man har valgt å bruke Programa Plus. Å velge karmskrue L er generelt enklere da disse har vesentlig mindre diameter på skruehodene, og vil derfor som regel passe bedre i de forborede hullene fra de fleste produsenter, sier Jahr.

Mål nøye med betong, leca og tegl

Forboring er også nødvendig dersom du skal bruke enten Programa Plus eller karmskrue L i et annet veggmateriale enn trevirke.

– Du må først bore et hull i karmen og så inn i materialet karmen skal festes i. Deretter setter du inn en plugg, og skrur deretter den valgte karmskruen inn i pluggen. Vær nøye med hvor du borer hullene, og pass på at karmen står der den skal stå når du monterer ferdig.

Jobber man med tre kan man alltids flytte hullene en centimeter eller to hvis man er nødt til å justere. Derimot kan betong, leca og tegl sprekke opp sånn at man plutselig står der med et mye større hull enn planlagt.

Tips til en sikker karmmontering
For å få en holdbar og rett montering må skruene være lange nok, altså må skruens gjenge gå langt nok inn i stenderverket. Selv om du kan justere litt i etterkant er det gjengene som gir stabiliteten til festet. Vær ekstra obs på dette i dører som brukes mye, for eksempel ytterdører. Dører som lukkes hardt eller slenges igjen skaper vibrasjoner som kan gjøre montasjen ustabil over tid. Karmskrue L må ikke brukes på ytterdører.

Karminnfesting, montering av vindu og dører - ESSVE