Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Det blir ikke riktig før laserlinjen er rett

Uansett hva slags verktøy du bruker, er det ganske fort gjort å bli irritert dersom det blir problemer med dem. Så også med avanserte verktøy som kryss-, rotasjons- eller punktlasere. For du må jo kunne stole på at de faktisk sender ut rette linjer eller punkter som står på riktig plass for at du skal kunne levere fra deg et bra sluttresultat.

For at du skal være sikker på at laserverktøyet ditt faktisk sender ut rette linjer, må du ta litt ansvar selv. Strengt tatt bør du kontrollere at ting funker som de skal hver gang du skal bruke laseren. Det tar ikke spesielt lang tid og er i alle tilfeller vesentlig bedre enn å risikere at baserer et helt prosjekt på skjeve linjer. Litt avhengig av hva slags laserverktøy du bruker, er det som regel tre ulike sjekker som er aktuelle å gjøre:

- At horisontale linjer er i vater

- At vertikale linjer er i lodd

- At punkter står overfor hverandre

En veldig enkel måte å sjekke horisontale linjer på, er å sette laserverktøyet på et stativ eller et flatt underlag. Så sender du ut en horisontal linje mot en vegg og setter et merke litt ut på den venstre siden linjen. Nå snur skal du snu lasermåleren 180 grader og sjekke om linjen treffer punktet du har markert. Gjør den det vet du at laseren sender ut rette linjer.

Vertikale linjer og punkter

Skal du sjekke vertikale linjer, setter du laseren på gulvet og slår den på. Lag et merke midt på linjen der den treffer gulvet foran laseren. Sett så et nytt merke midt på linjen ca. halvannen meter lenger borte på gulvet. I tillegg skal du sette et merke i der linjen treffer taket, midt mellom de to punktene på gulvet. Så flytter du måleren fra det fra opprinnelig posisjon, snur den 180 grader og setter den foran det merke nummer to i gulvet. Justere slik at laserstrålen treffer begge merkene i gulvet og sjekk om den også treffer merket i taket. Gjør den det, er alt i orden. Hvis du ikke vil klatre i gardintrapp for å lage merker i taket, kan du også gjøre denne sjekken i en døråpning og markere i toppen av dørkarmen.

Bruker du en punktlaser, kan du også gjøre en enkel sjekk. Sett laseren på og sett merker der den lyser i både gulvet og taket. Så snur du laseren 180 grader og sørger for at den lyser på merket du satte i gulvet før du snudde den. Så sjekker du hvordan det ser ut i taket. Treffer den merket i taket kan du stole på at den gjør jobben.

Ikke nødvendigvis ubrukelig

Om linjene eller punktene bommer på merkene i disse testene, er det ikke nødvendigvis det samme som at laseren er ubrukelig og må skiftes ut eller kalibreres på nytt. Det kommer helt an på om avviket er innenfor eller utenfor det godkjent avviksområdet. Dette finner du informasjon om i manualen eller hos produsenten.