Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Can't access location

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Du anbefaler vel ikke ubehandlet kledning?

Når du skal i gang med et prosjekt som innebærer montering av kledning på et nytt eller gammelt hus, er det alltid lurt å anbefale kunden å gå for en fabrikkmalt kledning. Det er nemlig et godt valg både for deg som skal gjøre jobben og for kunden som skal nyte godt av sluttresultatet.

Stig Folde hos Byggtorget Hell mener fleksibilitet er noe av det viktigste ved å velge fabrikkmalt kledning:

– Den er beskyttet mot vær og vind fra start, slik at det er mulig å gjennomføre kledningsprosjekter året rundt. Du får rett og slett mer fleksibilitet til å gjennomføre prosjekter hele året, og trolig også mulighet til å gjennomføre flere prosjekter totalt sett, sier han.

Det er selvsagt heller ikke å forakte at fabrikkmalt kledning gir deg større marginer og fører til økt inntjening sammenliknet med ubehandlet kledning.

Kvalitet og sluttresultat

Fabrikkmalt kledning er laget for industriell påføring av maling og gjør at kvaliteten er den aller beste. Ifølge Moelven er overflaten mer homogen, har mindre fiberreising, er enkel å overflatebehandle og har god vedheft. I sum betyr det at du leverer fra deg et bedre sluttresultat når jobben er ferdig, noe som blant annet reduserer risikoen for reklamasjoner i etterkant.

Lars Gulbrandsen, som er produktsjef eksteriør hos Bergene Holm, er understreker imidlertid at fabrikkmalt ikke betyr ferdigmalt.

– Kuttflater, endeved og spikerhull må behandles for å få et skikkelig sluttresultat. Det gjelder faktisk også endene av bord som er endepløyde, sier han.

Et viktig poeng her er derfor å bli enige om det er kunden eller snekkeren som skal gjøre den jobben. Det er ikke noe artig å få den diskusjonen etter at kledningen er montert og det er vanskelig å komme til.

Kunden blir glad

For kunden er det også flere fordeler med å velge fabrikkmalt kledning. Stig Folde er spesielt opptatt av det er mer komplett produkt for kunden.

– Det blir mindre malerarbeid og bygget blir raskere ferdig. Dessuten er ikke prisforskjellen stor, så i mange tilfeller er det billigere å kjøpe fabrikkmalt kledning som kun må males ett strøk enn å kjøpe ubehandlet som både må grunnes og males to strøk. Særlig hvis du skal sette jobben bort til en maler, sier han.

Generelt kan de fleste fabrikkmalte kledninger som er grunnet og påført mellomstrøk stå i opptil 2 år før siste strøk må påføres, men de råeste produktene kan faktisk stå i opptil 5 år. Lars hos Bergene Holm mener imidlertid at det alltid er lurt å male siste strøk så raskt som mulig.

– Venter kunden for lenge blir det blant annet mer jobb med å vaske før siste strøk kan påføres, sier han.

Full valgfrihet og ingen krympestriper

Både når det gjelder farger og kledningstyper/profiler, er det ingen begrensninger ved å velge fabrikkmalt. Alle typer kledning kan leveres malt eller beiset i alle mulige farger. Det vil si at valgfriheten er like stor som ved å gå for ubehandlet kledning. Stig hos Byggtorget på Hell, minner imidlertid om en viktig praktisk ting:

– Vi kan selvfølgelig ikke lagerføre alle mulige farger, så bli enig med kunden om fargevalg og bestill god tid i forveien slik at leveringstiden ikke stikker kjepper i hjulene, understreker han.

Kunden vil helt sikkert også sette pris på at det ikke blir en eneste krympestripe på fasaden. Ettersom bordene er malt over hele overflaten, vil aldri umalte striper dukke opp når bordet krymper. Det er spesielt viktig dersom kunden velger en mørk farge på kledningen.

Hva koster kledningen egentlig?

Når det er dags for å sette opp ny kledning, er det en god del ting kunden må forholde seg til både når det gjelder type kledning, fargevalg og økonomi.

Ser vi på det økonomiske aspektet ved valget av kledning, er det ingen tvil om at ubehandlet kledning av gran eller furu gir den laveste innkjøpskostnaden. Forskjellen i løpemeterpris sammenliknet med for eksempel fabrikkmalt kledning eller mer eksklusive tresorter som lerk eller termofuru, kan utgjøre ganske mange kroner. Slikt blir det fort mye penger av når det skal handles kledning til et helt hus, og i noen tilfeller snakker vi faktisk om en prisforskjell på opptil 100 %.

Samtidig handler det økonomiske om mer enn innkjøpskostnaden. Sagt med andre ord – det er på ingen måte sikkert at ubehandlet gran eller furu blir det rimeligste om vi tenker mer langsiktig.

Ubehandlet eller fabrikkmalt?

Ser vi på forskjellen mellom ubehandlet og fabrikkmalt kledning med grunning og mellomstrøk, begynner derimot regnestykket for den ubehandlede kledningen å slå sprekker ganske raskt. For den må jo behandles med grunning, samt maling eller beis. Det koster selvsagt noen kroner, og skal det brukes profesjonelle til å gjøre jobben er det heller ikke gratis.

Vurderer kunden å leie inn en maler til å gjøre jobben, kommer det totalt sett til å bli dyrere enn å velge en kledning som både er grunnet og påført et mellomstrøk. Gjør kunden jobben selv blir det helt klart rimeligere, i en verden der fritid er et luksusgode har den faktisk en ganske høy pris.

Vedlikeholdsvennlig kledning

Ser vi på kledning som må males eller beises opp mot vedlikeholdsvennlige typer kledning, er det også stor forskjell i innkjøpskostnaden. Samtidig har de vedlikeholdsvennlige kledningen noen åpenbare fordeler – nemlig at de krever lite til ingenting vedlikehold. En del av dem kan faktisk bare stå som de er, eventuelt behandles for å friske opp utseendet eller endre litt på fargen.

Legger vi til grunn at kledningen har en levetid på 60 år og at den må behandles ca. hvert tiende år, kan faktisk en tradisjonell kledning kunne bli vesentlig dyrere enn en vedlikeholdsvennlig kledning. For hver gang kunden må handle nye spann med maling eller beis, samt utstyr som må til for å gjøre jobben, går prisen på kledningen i praksis opp. Leies det inn profesjonelle til å gjøre jobben øker prisen selvsagt enda mer.

En vedlikeholdsvennlig kledning står stort sett på stedet hvil rent kostnadsmessig ettersom vedlikeholdsjobben er begrenset eller fraværende. Når alt kommer til alt, kan prisforskjellen på kledning som må males og vedlikeholdsvennlig kledning bli fra noen få tusen til mange ti tusen kroner. Det avhenger blant annet av størrelsen på huset, antall vinduer osv.

Ta diskusjonen

Det er ikke dermed sagt at du alltid skal anbefale vedlikeholdsvennlig kledning til alle kunder som skal bygge nytt hus eller skifte kledning på et eksisterende. Valget avhenger både av kundens smak og ønsker, hvilket hus det er snakk om og hvor mye penger de kan eller vil legge i kledningen på kjøpstidspunktet. Uansett er det viktig å gi kundene gode råd slik at de kan ta et best mulig opplyst valg.