Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Arbeidslys i alle omgivelser

Ulike arbeidsoppgaver i ulike typer omgivelser krever forskjellige egenskaper fra arbeidsbelysningen du bruker. Om dere vil legge best mulig til rette for å utføre arbeidsoppgavene på riktig måte og ikke bli trøtte og uopplagte, er det svært lurt å ha et forhold til hvilken belysning som egner seg hvor.

Ulike arbeidsoppgaver i ulike typer omgivelser krever forskjellige egenskaper fra arbeidsbelysningen du bruker. Om dere vil legge best mulig til rette for å utføre arbeidsoppgavene på riktig måte og ikke bli trøtte og uopplagte, er det svært lurt å ha et forhold til hvilken belysning som egner seg hvor.

– Utgangspunktet for å få til god belysning er å ha et forhold til kombinasjonen av generell belysning og punktbelysning. Den generelle belysningen skal gi godt opplyste omgivelser hele tiden, mens punktbelysningen brukes for ytterligere opplysning av området du jobber på til enhver tid, forteller Espen Hanæs, som er produktekspert på belysning i Luna Group.

Innendørs er det ofte mangel på dagslys, og derfor er det som regel behov for kunstig belysning. Hvor mye som kreves, er litt avhengig av forholdene på plassen. I en del tilfeller er behovet for generell belysning allerede dekket av lyskilder som allerede finnes på byggeplassen, eksempelvis fastmonterte armaturer i taket eller liknende. Andre ganger finnes det ikke lys i det hele tatt, og da må arbeidsbelysningen dekke behovet for både generell og rettet belysning. Den generelle belysningen bør rettes mot tak og vegger for å få best mulig effekt.

Bare vit at det hvite lyset i mange LED-lamper er, og oppleves av mange, som litt skarpt. Det fungerer bra som generell belysning, men det bør suppleres med rettet belysning som har litt varmere lys. At lyset er varmere vil si at det har lavere fargetemperatur (kelvin), og har en litt gulere farge.

– I vanskelige områder som trapper og liknende, er det forresten svært lurt å bruke LED-lyslister. De kan enkelt surres rundt rekkverk eller gelendre for å gi sårt tiltrengt lys. LED-lyslister fra Mareld kan for eksempel seriekobles og én enkelt strømkabel kan drive 60 meter lyslist. Listene egner seg også til generell belysning av byggeplassen ellers, opplyser Espen fra Luna Group.

Du trenger lys ute også – helst uten ledning

Ved utendørsarbeid er som regel mangel på dagslys et mindre problem, og derfor er ikke behovet for arbeidsbelysning alltid like stort. Når høst og vinter setter inn og nettene blir lange, forandrer det seg imidlertid ganske vesentlig. Både morgen og ettermiddag, samt på dager med grått og overskyet vær, er det svært lurt å bruke ekstra belysning.

Utendørs har du sjelden vegger eller tak som kan reflektere lyset, så du må i større grad la lampen lyse rett på området du jobber på. Det er likevel smart bruke flere lyskilder i kombinasjon, særlig hvis jobber på et litt større område. Bruk gjerne stativer for å løfte belysningen opp i høyden slik at dere får enda flere muligheter til å variere lysbildet

– Ved å bruke flere lamper får dere lys fra flere retninger, som både gjør belysningen jevnere og at det blir færre skarpe kanter mellom mørke og lyse områder. Våre Starburst og Vapor-lamper egner seg godt til denne typen bruk. De har IP-65 klassifisering og kan dessuten fjernstyres via blåtann eller aktiveres med timer for å slå på lyset før dere i det hele tatt går inn på byggeplassen, sier Espen Hanæs.

Utendørs kan det også være litt plundrete å få tilgang til strøm og i en del tilfeller må du bale med lange skjøtekabler. Da er det mye smartere å investere i oppladbare arbeidslamper som kan flyttes rundt uten å tenke på tilgang til strøm. Et annet alternativ der det er sparsommelig tilgang til strøm er å bruke lamper med egne strømuttak og som kan seriekobles.

Velg lamper som tåler bruken

Lamper som brukes ute må tåle en trøkk, både når det gjelder vann/fukt og mekaniske påkjenninger. Det er ingen som synes det er gøy når arbeidslampen slukker ved første lille regnskur i løpet av dagen, eller at pæra går heden så fort lampen ramler ned fra en liten krakk. Her er også LED-belysning suverent da lyskildene er montert på et kretskort og i praksis er uknuselige. Lamper beregnet for røff bruk har dessuten god støtbestandighet og enkelte av dem har buet form som beskytter linsen om de skulle falle i bakken.

Når dere velger lamper til bruk ute, er det også viktig å vite litt om IP-klassifisering. Ifølge Espen hos Luna Group er det nemlig mange som misforstår her:

– Mange tror for eksempel at IP54 er mye bedre enn IP44, men da er det grunn til å huske på at det første tallet sier oss noe om motstandsdyktighet overfor faste stoffer, mens siste tall sier noe om tåleevne overfor vann/fukt. IP54 er altså kun bedre med tanke på inntrengning av faste stoffer enn IP44, mens tåleevnen overfor vann/fukt er helt lik. Velger dere lamper med 5 som siste tall i IP-klassifiseringen, kan dere være ganske trygge på at de kan stå ute hele tiden, sier han.

Vi gjør proffens hverdag enklere

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at  trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!