Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Nytt gulv? Ikke gjør disse fem feilene!

Enten du går for parkett, laminat eller vinyl til det nye gulvet ditt: Her er fem feller du må passe deg for om du vil holde det pent lenge.

Visste du at tunge gjenstander kan hindre gulvet ditt i å bevege seg slik det skal? At hyppige justeringer av gulvvarmen kan belaster gulvet mer enn det tåler? Eller at klut og såpevann slett ikke er effektivt om du vil ha skikkelig rent gulv?

– De fleste gulv består av levende materiale, og det må vi ta hensyn til – både når vi planlegger et nytt gulv og i daglig bruk, sier Jakob Just Mathisen hos Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik.

BILDE: Jakob Just Mathisen hos Byggtorget har mange tips til deg som vurderer nytt gul, og oppfordrer alle til å starte planleggingen med et besøk hos ekspertene i ditt nærmeste varehus.

Hver eneste dag møter han kunder som ønsker seg nye gulv med tips og råd som hjelper dem å gjøre smarte valg.

– Det første vi må fram til, er hvilket gulv som passer til ditt hjem og ditt bruk. Men gulv er et stort tema, og det er mange flere detaljer som er nyttige å vite – men lett å glemme for den som gjør dette for første gang, påpeker Jakob.

– Hvis du helst vil slippe alle praktiske bekymringer, så er det bare å si fra til oss: Vi har ikke bare materialene du trenger, vi har også håndverkere som gjør jobben for deg!

Disse tipsene er nyttige for deg som vil at det nye gulvet ditt skal holde seg i topp stand lenge:

5 tips for et perfekt, nytt gulv

BILDE: Noen få millimeters ujevnheter under ditt nye gulv er nok til at risikoen for knirk øker. Får du underlaget gjort skikkelig, sparer du frustrasjon på sikt. Foto: Berry Alloc

1: Ikke slurv med underlaget

Moderne gulvkomponenter i parkett, laminat eller vinyl er kresne på underlaget: Bordene er laget med nøye tilpassede skjøtemekanismer som skal stå helt flatt og rett inntil hverandre.

Har du ujevnheter som overstiger pluss/minus 3 millimeter pr 2 meter? Da er det ikke sikkert at underlaget er bra nok til å unngå knirkelyder og problemer, ifølge produsentenes egne krav. I praksis er ofte gips, sponplater eller slipt betong det eneste godkjente underlaget – om du ikke legger på flytende avrettingsmasse som stivner til et perfekt flatt underlag.

Det går selvsagt an å legge gulvet på et ikke perfekt underlag, men da kan du heller ikke kreve reklamasjon om du opplever at gulvet slår seg, sprekker eller lager lyd. Jo hardere og jevnere underlaget er, jo mindre risiko for problemer.

Vær obs på at folie-basert gulvvarme som er enkelt å legge, også kan gi et mykere underlag – da folien må legges på skumbaserte reflektorplater som komprimeres ved belastning.

BILDE: Monteringsanvisningen forteller deg mer enn bare hvordan gulvet skal legges. Tips: Gå gjennom punktene allerede i varehuset, så får du eksperthjelp fra start. Foto: Geir Anders R Ørslien/Spoon

2: Leser du ikke monteringsanvisningen? Det kan bli dyrt

Monteringsanvisningen forteller deg ikke bare hvordan selve gulvet skal legges på riktig måte. Den inneholder også viktig informasjon om hvordan gulvmaterialene må akklimatiseres, hva slags leggetemperatur som er innafor og hvilke høydevariasjoner som er akseptabelt i underlaget – eller hva slags vedlikehold og behandling gulvet krever når det er tatt i bruk.

Med andre ord: Leser du ikke den nøye, risikerer du å komme til kort om det senere oppstår feil som du ønsker å reklamere på.

For at garantien skal gjelde, krever flere gulv også bestemte leggeverktøy – som for eksempel en slagkloss som er laget for å passe perfekt inn i kantsporene på en bestemt plate. Bruker du noe annet her, gjelder ikke lenger garantien – og det vil være godt synlig for fagfolk i etterkant.

Det hender av og til at det oppstår problemer som skyldes at en eller flere av disse kravene ikke er fulgt, og da hjelper det ikke å si at du ikke var klar over dem: De står altså i monteringsanvisningen som følger med gulvet ditt.

Vil du ha alle dine forbrukerrettigheter i behold, er det lurt å lese den nøye – eller gjøre som stadig flere: Kontakte ditt nærmeste varehus og bestille ditt nye gulv sammen med håndverkere som gjør jobben for deg. Vi har fagfolk som gjør det riktig og effektivt, så du kan bruke tiden på andre ting.

BILDE: Parkett, laminat og vinyl ligger fritt på underlaget, fordi materialet beveger seg med skiftende temperatur og inneklima. Hvis tunge ting som ovner og kjøkkenøyer står direkte på gulvmaterialet, hindres bevegelsene og gulvet kan skades. Foto: Kährs

3: Parkett, laminat og vinyl må få røre på seg

Treverket i disse gulvene reagerer på faktorer som temperatur og fuktighet: Det krymper litt når det blir kaldt og tørt, og utvider seg igjen i økt varme og luftfuktighet. Disse små bevegelsene skjer ofte svært langsomt, men det er viktig at gulvmaterialet får røre seg fritt – og ikke klemmes fast til underlaget.

Det skjer dersom du for eksempel setter inn en kjøkkenøy eller en vedovn direkte oppå gulvbordene. Såpass tunge objekter kan låse denne delen av gulvet og «holde igjen» dets naturlige bevegelser. Dette kan skape problemer som knirking eller sprekker på sikt.

Dette gjelder altså de gulvtypene som vi kaller «flytende gulv». Disse er ikke festet direkte til underlaget, men «flyter» oppå – som for eksempel parkett, laminat og vinyl.

Kommer du innom ditt lokale Byggtorget varehus, møter du erfarne kunderådgivere som vet hvordan du kan planlegge det nye gulvet ditt for å redusere risiko.

I stedet for å plassere kjøkkenøya oppå parketten, kan du for eksempel la parketten stoppe inntil øya, og la den stå på et eget underlag av samme høyde som gulvet. Da vil resten av gulvet kunne bevege seg fritt, og du unngår slike problemer.

BILDE: Noen få millimeters ujevnheter under ditt nye gulv er nok til at risikoen for knirk øker. Får du underlaget gjort skikkelig, sparer du frustrasjon på sikt. (FOTO: Pergo)

4: Ikke juster gulvvarmen for ofte

Mange nye hus bruker gulvvarme som eneste varmekilde. Dermed er det fort gjort å skru opp varmen straks du merker at det er litt kaldt, og senke den igjen like fort om du blir for varm. Slike kjappe og hyppige endringer gjør at gulvet ditt stadig vil trekke seg sammen og ekspandere ettersom temperaturen går opp og ned.

Dermed øker potensialet for problemer som knirk, sprekker eller ujevnheter, siden parkett-, laminat- og vinylgulv trives best med stabil temperatur.

Det kan derfor være smart å ha en relativt konstant innstilling på gulvtemperaturen og heller velge andre løsninger for kjappe temperaturjusteringer.

Hold gjerne også øye med luftfuktigheten inne: Når det er kaldt ute og du fyrer mye inne, vil det lett bli tørr luft i rommet – noe som øker risikoen for at treverket i parkett- og laminat trekker seg sammen og kan danne sprekker. En luftfukter hjelper!

En annen faktor som er lett å glemme, er hva som skjer når du plasserer tykke tepper eller saccosekker på et oppvarmet gulv som er satt til høy temperatur i vinterkulda: Dette fungerer som isolasjon, varmen blir værende i gulvet – og temperaturen i selve gulvmaterialet kan øke til mer enn det er beregnet for.

Skrur du opp gulvvarmen på stua til 25 grader og setter deg i en saccosekk der, risikerer du at gulvmaterialet under den sekken fort blir varmere og utvider seg mer enn gulvet er laget for å tåle.

Spør gjerne gulvekspertene i ditt lokale byggevarehus, så får du vite mer om hvordan ulike gulv takler varmen.

BILDE: En runde med støvsugeren og så finpuss med mikrofiber-mopp uten såpe er det beste for moderne gulv med litt struktur i den matte overflaten. Såpe og vann dytter bare skitten ned i porene, og lar den tørke der i stedet. Foto: Berry Alloc

5: Moderne gulv liker ikke grønnsåpe!

Har du et gulv av den gamle typen, med harde, blanke og lakkerte overflater, kan du gjerne svinge den tradisjonelle vaskekluten dyppet i grønnsåpevann.

Men på de moderne gulvene som kjennes mykere og varmere å gå på, vil den våte gulvkluten bare dytte sølevann og fett ned i de bittesmå porene som gir gulvet den lune finishen.

Grønnsåpen inneholder også fettstoffer som blir liggende igjen og trekke til seg mer støv og skitt, og som fort lager svette fotmerker etter bare føtter. Også flere av våtmoppene du får kjøpt i butikken, inneholder store mengder såpe med fettstoffer.

Vasker du hele gulvet med mye vann, øker også risikoen for at vann trenger ned i skjøtene – selv en glippe på 0,2 millimeter (som er innenfor den godkjente toleransen) er nok til at vannet kan finne veien ned til treverket i kjernen på parkett- og laminatgulv.

Dropp såpevann og våt klut, og bruk heller støvsuger og mikrofiber på gulvene med børstet, strukturert overflate. Står det igjen noen gjenstridige flekker, er punktvask løsningen: Bruke rent vann og fille bare der det virkelig trengs.

Til punktvasken har flere av gulvleverandørene effektive, syntetiske og såpefrie vaskemidler som passer perfekt til ditt gulv. Visste du forresten at det nå finnes robotstøvsugere som både kan støvsuge og vaske med våtmopp i mikrofiber, og i tillegg tømme støvet rett inn i sentralstøvsugeren? Spør oss på varehuset, så får du vite mer!