Byggtorget logoByggtorget logo
En vegg inne males lyseblå med rulle fra JordanEn vegg inne males lyseblå med rulle fra Jordan
En vegg inne males lyseblå med rulle fra JordanEn vegg inne males lyseblå med rulle fra Jordan

Slik maler du veggene inne

Å male veggene inne er en enkel måte å fornye rommet på. Hvordan du maler veggen og hva du må vite om grunning og vask av vegg før maling, får du vite her.

Fargevalg er viktig, men selve malejobben er desto viktigere. Ingenting er nemlig kjedeligere enn maling som flasser og ujevne vegger.

Så hvilket utstyr trenger du, og hva er viktig å gjøre i forkant? Og hva må du egentlig tenke på når du velger maling og glansgrad? Alt dette får du svar på her.

Mann vasker over dørlister med en rosa klutMann vasker over dørlister med en rosa klut
Mann som ruller ut dekkfilt på gulvet før maling.Mann som ruller ut dekkfilt på gulvet før maling.

Vaske vegg før maling

Bilde: Å vaske over før du maler er viktig for å få bort fett, støv og smuss. Husk også å dekke til gulvet for å unngå malingssøl. Foto: Jordan

Er det egentlig så viktig med den vaskingen? Ja! Å vaske veggen før maling er viktig for å få et resultat uten støv i sluttresultatet.

Du får kjøpt engangsmopper du kan bruke til rengjøringen, eller bruk en fuktig klut til å tørke av veggene.

Vær ekstra nøye på kjøkken og bad, der samler det seg smuss som maling ikke fester på. Husk å la veggen tørke før du begynner å male.

Husk å sparkle først

Å sparkle og fuge igjen sprekker før maling gir et penere sluttresultat.

Bilde: Husk å sparkle igjen hull og sprekker og puss over med fint sandpapir. Foto: Jordan

Før du begynner å vaske, bør du sparkle og fuge hull og sprekker. Bruk egnet sparkel til overflaten, og la det tørke etter anvisning. Til sprekker kan du bruke en større sparkelspade.

Skal du sparkle hull? Pass på å få godt med sparkel i hullet, og fyll eventuelt på flere ganger for å få det helt tett.

Når du har fått tettet igjen med sparkel eller fugemasse, går du over med fint sandpapir til du har et glatt og slett resultat.

Husk grunning før maling

Grunning er et viktig trinn i malingprosessen, da det forbereder overflaten for maling og gir bedre heft til malingen.

Hva må grunnes?

En god grunning vil bidra til å dekke flekker og ujevnheter på den eksisterende veggen, samt blokkere flekker eller misfarging fra å komme gjennom den nye malingen.

Dersom du skal bytte fra en mørk til en lysere farge på veggen, vil det å bruke grunning (hvit primer) først gjøre at du slipper unna med 1-2 strøk maling – uavhengig av hvilken farge du maler i.

Grunning kan påføres på nesten hvilken som helst overflate, inkludert gips, betong, tre og metall. Det er viktig å grunne hele overflaten som skal males, og ikke bare enkelte deler av den.

Du kan male over både tapet (ikke vinyltapet), gips og sponplater, men ønsker du et jevnere underlag, bør du bruke en grunner for slettvegg.

Hvilken type grunning bør du bruke?

Det finnes mange forskjellige typer grunning på markedet, og det er viktig å velge riktig type for overflaten du skal male.

Velg en grunning som passer til materialet på veggen din, for eksempel en gipsgrunning for gipsvegger eller en tregrunning for trevegger.

Hvis du er usikker på hvilken type grunning du skal bruke, spør du en av malingsekspertene hos Byggtorget om råd.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Male ubehandlede lister?

Mange lurer på hvordan man maler ubehandlede lister. Før du dypper kosten i maling, bør du slipe over listene med et fint sandpapir for å få vekk eventuell fiberreisning. Deretter tørker du bort støvet slik at malingen får optimal heft.

Lister som er ubehandlet bør først påføres et strøk med heftgrunn eller sperregrunn, før du maler i den fargen du ønsker.

stor stue der både vegg og dør er malt i fargen Lively Red fra Jotun, men i ulik glansgrad.stor stue der både vegg og dør er malt i fargen Lively Red fra Jotun, men i ulik glansgrad.

Over ser du eksempler på vegg og dør malt i samme farge. På bildet med røde vegger er både dør og vegg malt i fargen 20143 Lively Red fra Jotun, men i ulik glansgrad. Foto: Jordan/Jotun

Male tak og vegg i samme farge?

Stadig flere lurer på om de skal male tak og vegg i samme farge. Dersom du maler i lyse nyanser er det sjelden et problem.

Dersom du ønsker en mørk farge, er det ekstra viktig å sørge for god nok belysning i rommet – slik at du får en varm og stemningsfull stue som ikke oppleves som altfor mørk.

Les også: Interiørmaling: disse fargene bør du velge

Det kan også være fint å male vegg og dør i samme farge, eller i ulike nyanser av den samme fargen eller glansgrad.

Før du tar det endelige valget bør du alltid ta med deg fargeprøver hjem. Spør gjerne en av malingsekspertene på ditt lokale Byggtorget om tips og råd, så blir det endelige fargevalget ofte enklere.

Husk også å velge riktig malingstype til de ulike overflatene, slik at du får best mulig sluttresultat.

Glansgrader på maling

Når du har valgt farge, må du se på hva slags glansgrad du ønsker på malingen. Tradisjonelt brukes høyglansmaling på listverk, panel, dører og vinduskarmen. Høyglans er enkel å rengjøre og reflekterer lys godt.

Les også: 10 tips til maleutstyret

En matt maling brukes helst på vegger, og en ekstra matt maling i taket. Matt maling er regnet for å se mer eksklusiv ut, men den er også mer sårbar for merker og flekker.

Utstyr til maling inne

Skal du male er det viktig å ha utstyr av god kvalitet for hånden. Du trenger malingsrulle og malingsrullebrett, en flat pensel til maling av panel og dør, en oval pensel til listverk og et forlengerskaft til maling av tak.

Husk at du får tak i startpakker for innendørsmaling som inneholder det du trenger. Er du perfeksjonist, kan du gå til innkjøp av en etterstryker, den vil fjerne merkene etter malingsrullen.

Glem heller ikke en effektiv penselrens som tar vare på utstyret.

Tips!

Når du maler er det lurt å ha en fuktig klut for hånden, i tilfelle du skulle være uheldig å søle maling et sted og trenger å tørke det bort.

Husk at temperaturen kan påvirke malingsjobben. Er det over 15 grader i rommet du maler, risikerer du at malingen tørker for fort.

Slik maler du vegg og tak inne

Bruk maskeringsteip og dekk til gulv og møbler, husk at malingsrullen spruter.

Skal du kun male taket? Du får plast på rull som du kan dekke veggene med for å unngå malingssøl.

  • Skal du male hele rommet begynner du med å male taket, ettersom det er lett å søle på veggene når du rullemaler.
  • Mal alltid kanter og hjørner først, her kan du bruke pensel og en liten rulle.
  • Deretter maler du veggene med egnet malingsrulle, og til slutt listverket.

Mellom malingsstrøkene skyller du penslene godt i vann. Hvor lang tid malingen bruker på å tørke før den er overmalbar, står på malingsspannet.

Etter at du har malt alle strøkene trenger malingen å herdes. Det vil si at du bør være forsiktig med å skrape borti malingen eller henge opp bilder før herdingen er ferdig.

Les også: Fargetrender utendørs

Bruk riktig rulleteknikk

Når du maler med rulle, er det to nyttige huskeregler du bør kunne:

  • Blank maling ruller du i rette, horisontale felt med litt overlapp.
  • Matt maling ruller du i både rette og skrå strøk, da unngår du at overgangene synes.

Pass på å få nok maling på rullen, da blir resultatet jevnere.

Mann som maler over tapet med malerulle.

Bilde: Rulleteknikk og nok maling på malerullen påvirker sluttresultatet. Foto: Jordan

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg