Her finner du gulv som passer din smak, stil og budsjett!

Lekebiler i rasende fart, sølete labber og middagsselskap. Et gulv skal tåle mye, og er selve fundamentet i hjemmet ditt. Derfor er det viktig å velge riktig.

 

Ta med naturen inn

Det er ikke til å komme bort ifra at et vakkert parkettgulv ligger nordmenns hjerte nært.

 

Nordmenn er glade i naturen, og har sansen for å være i kontakt med det naturlige selv om man er innendørs, sier Evelyn Schedelberger, markedssjef hos parkettprodusenten Boen.

 

Unikt gulv

Laminat er lagd av restvirke fra sagbruk som presses til trefiberplater. Disse kles med et plastlaminat som etterligner utseendet til et tregulv. Parkett er lagd av ekte treverk, og er derfor et levende produkt. Det føles lunere og mykere, og hver planke har et unikt utseende. Er du seriøs på interiørdesignfronten foretrekker du sannsynligvis å kunne fremheve din egen stil. Også på gulvet.

 

Finn din interiørprofil

Men hvordan unngår man å se seg blind på valgmulighetene?

 

Vi har, med god hjelp av interiørekspert Helle Tjaberg, satt sammen fire ulike profiler: Pure Nordic, Modern Rustic, Urban Contrast og Classic Elegance. De fleste vil kunne identifisere seg med en av disse varige stilene, og dermed blir det enklere å velge et gulv som passer inn hjemme hos deg, sier Schedelberger.

 

Kvalitet koster

En ting er valg av stil. En annen ting er hvor stort gulvbudsjett man har å rutte med. Det har skjedd mye både på laminat- og parkettmarkedet de siste årene, og et godt høytrykkslaminat kan koste like mye som parkett. Boen har også kommet et helt nytt produkt på markedet som heter Live Pure, et tregulv med en unik overflateteknologi som gjør det vedlikeholdsfritt, slitesterkt, UV-stabilt og sølesikkert. Det ser det ut som nyhogd ved, og nærmere naturen kommer du ikke. Til syvende og sist, må du tenke på funksjon og hva rommene skal brukes til. Hvor mye penger du legger i gulvet avhenger også av om du skal legge et gulv som skal vare, eller om du har en førstegangsleilighet som du ikke har langtidsplaner for.

 

6 tips til valg av gulv

  1. Velg et gulv som står i stil til huset ditt. Det samme gulvet passer ikke inn i en funkisvilla som en sveitservilla.
  2. Vurder hvor slitesterkt gulv du trenger. Har du små barn og hunder med lange klør vil et godt laminat være mer slitesterk enn en rimelig parkett.
  3. Kanskje trenger du ikke å ha tregulv i entréen? Her kan du med fordel bruke fliser som tåler mer småstein, søle og fukt.
  4. Hvor mye vedlikehold er du forberedt på? Oljet parkett krever litt mer årlig pleie, men til gjengjeld kan det slipes ned dersom det blir for mange riper. Det kan du ikke med laminat.
  5. Husk å bestille nok laminat/parkett ettersom du må regne med 3-4% svinn i forbindelse med mønsterkoordinering.
  6. Hvilken følelse vil du ha når du går på gulvet ditt? Parkett oppleves lunere enn laminat, og over tid får det en sjarmerende patina.