Det viktigste innelyset får du utenfra!

Få ting er like viktig som husets mange vinduer. De skal tåle vær og vind, ha lang levetid, isolere godt, og ikke minst - slippe inn rikelig mengder med lys.

 

 

Mitt råd er å bruke litt tid på valg av vinduer. Det er en investering mange gjør bare én gang i løpet av livet, så man kommer langt med et informert og gjennomtenkt valg, sier Hans Oskar Ervik, salgskonsulent i Natre Vinduer.

 

Velg praktiske vinduer

Har du for eksempel en støyende vei som går forbi huset ditt, vil du merke stor forskjell hvis du monterer lyddempende glass på den aktuelle siden av huset. Det er også viktig å ta hensyn til hvor i landet du bor. Vinduer som vender ut mot havgapet må tåle langt mer juling i form av vind, fukt og nedbør enn et hus som ligger i innlandet.

 

Her er vindusekspertens huskeliste for deg som skal kjøpe vindu

  • Lang holdbarhet

Velger du vinduer som er godkjent av Norsk dør- og vinduskontroll og har SINTEFs sertifikat for teknisk godkjenning, har du en god garanti for kvaliteten på produktet. De beste vinduene har høy andel kjerneved, som er naturens egen impregnering.

  • Stil

Hvor gammelt er huset ditt, og hvilke vinduer passer inn stilmessig? Du kan også velge mellom flere typer åpning, for eksempel toppsving som kan roteres helt rundt for enkel vask. Eller kanskje det passer bedre med sidehengsler?

  • Hvor bor du?

I vårt klima skal du absolutt vurdere 3-lags glass for bedre isolasjonsevne. Bor du i et område med mye svevestøv? Eller opplever du at salt fra veien fester seg til vinduet? Da bør du vurdere selvrensende glass hvor regnet bidrar til å vaske glasset.

  • Tenk vedlikehold

Skraping og maling av vinduskarmer fremstår som pirkearbeid for de fleste. Med aluminiumskledd karm og ramme slipper du å male. Disse vinduene kalles faktisk for "Neverpaint" og blir stadig mer populære.

  • Er fastkarmer noe for deg?

Soveromsvindu, balkongdør og kjøkkenvindu må kunne åpnes, men hva med de andre stuevinduene og vinduet i entréen? Fastkarmsvinduer kan være et godt valg på utvalgte steder, og er rimeligere, isolerer bedre og gir bedre lys ettersom trerammen er smalere.

 

Trend med større vinduer

Vi ser en tydelig trend der folk velger stadig større vindusflater. Ingenting slår naturlig lys, og mange velger å bruke ekstra store glassflater i oppholdsrom som stue og kjøkken, sier Hans Oskar Ervik.  Han legger til at nye bygningsforskrifter tillater at 25% av total veggflate kan være vindu. Det gjelder totalt for hele huset, så du kan gjerne velge større stuevindu. Ervik tipser også om at dersom du har en sør-eller vestvendt vegg med store vindusflater, kan det være smart å velge glass med solvarmedemping. Hvorfor ikke legge en ekstra slant i et spesialglass fremfor i markiser som krever vedlikehold?

 

Bedre bokomfort med riktige vinduer

Dette er bare noen av elementene du bør vurdere før du setter inn nye vinduer. Tar du en prat med forhandleren din, får du verdifulle innspill som gjør at bokomforten din forbedres. Det har du vel tid til?