Slik etterisolerer du huset
Å etterisolere boligen kan redusere varmetap, senke strømregningen og forbedre inneklimaet. Se hva du bør vite før du setter i gang.
Å etterisolere et gammelt hus gjør at du kan spare inn penger på strømregningen. Dette er etterisoleringen som lønner seg.
– Det aller viktigste tipset jeg kan gi når det gjelder gamle hus, er å etterisolere det. Du finner sannsynligvis ikke mer enn 10 cm isolasjon i veggene, dagens minimumskrav er 20-25 cm, påpeker Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.
Etter det nye bygningsenergidirektivet fra EU har det også kommet krav om oppgradering av bygningsmassen i Norge.
I tillegg til at etterisolering vil redusere oppvarmingsbehovet og strømutgiftene, får du også bedre bokomfort.
Bilde: Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg har mange gode råd på lager. Foto: Byggtorget
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Bor du i et hus fra 70-tallet eller tidligere, er det stor sannsynlighet for at det lekker energi. Ved å bytte vinduer, dører og etterisolere vegger og tak kan du redusere kostnadene dine på oppvarming, og det er ikke snakk om småpenger. Du kan faktisk halvere oppvarmingsbehovet til boligen.
– Det største varmetapet får du fra taket. Å etterisolere her er ofte det enkleste og mest effektive tiltaket du kan starte med, sier Jonas.
Gamle hus og hytter er bygget etter gamle byggeforskrifter med andre krav enn i dag, og det gjelder store deler av den norske bygningsmassen. Et eksempel er tetting rundt vinduer og overganger mellom gulv, tak og vegger, det var ikke så nøye før.
Kilde: Byggteknisk forskrift (TEK17)
Bilde: Nativo Trefiberisolasjon er godt egnet for bruk i gulv, vegger og tak, både i nybygg og til etterisolering. Foto: Hunton/Inger Marie Grini
I gamle hus er det ikke sikkert at gulvet er isolert, og du kan oppleve kalde gulv. Når du skal oppgradere til moderne standard, er det to viktige ting å huske på: Skal du tette, må du også passe på tilstrekkelig med ventilasjon. Ellers kan det oppstå kondens- og fuktskader.
Etterisolering av gulv gjør du enten fra oversiden eller undersiden, avhengig av hva som er mulig i din bolig.
Les også: Mer om gulvisolasjon
Skal du etterisolere etasjeskillet mot kjeller eller kryprom på varm side, blir bjelkelaget liggende utenom isolasjonssjiktet, med økt fuktbelastning. Derfor lønner det seg å etterisolere på undersiden av bjelkelaget, eller i hulrommet. Husk å montere vindsperre på undersiden av bjelkene for å hindre trekk.
Ved å isolere gulvet reduserer du også støy, og kan forbedre brannsikkerheten.
I hus fra 70-tallet og tidligere er det som oftest 2-lags glass, med mindre noen av vinduene har blitt byttet i moderne tid. Gamle vinduer kan ifølge Enova stå for hele 40 prosent av varmetapet i huset, selv om de bare utgjør 10 prosent av fasadens areal. Med andre ord kan modernisering av 70-tallshus lønne seg.
Ved å bytte vinduene til 3-lags glass kan du dermed spare inn mye på utgifter til oppvarming av boligen. Selv om nye vinduer er kostbart, er det en langsiktig investering. Les mer om nye vinduer her.
Les også: Hvordan bytte vinduer?
Bilde: Skal du bytte til en moderne kledning lønner det seg å etterisolere i samme slengen. Foto: Talgø MøreRoyal
Å etterisolere ytterveggene hvis du ikke skal bytte kledning samtidig, er en kostbar prosess. Skal du derimot først bytte kledning, bør du etterisolere ytterveggene samtidig.
Det er ingenting i veien for å bytte til en moderne kledning på et gammelt hus, stadig flere velger å endre uttrykket på sitt gamle hus totalt, ved å bytte til en ny type kledning.
Les mer om utvendig kledning her.
Ved å etterisolere når du bytter kledning, forbedrer du isolasjonsevnen og hindrer at varmen lekker ut. Du kan også bytte ut gammel isolasjon med ny isolasjon med bedre isolasjonsevne.
Har du et hus fra 70-tallet kan det være så lite som 5 cm isolasjon i ytterveggene. Her er det som nevnt krav om 20-25 cm.
Vær oppmerksom på at du har nok takutstikk når du etterisolerer ytterveggen, ellers må disse forlenges. Det kan også bli nødvendig å flytte vinduene lenger ut i veggen dersom du etterisolerer mye.
Les også: Isolasjon: Dette betyr måleverdiene
Bilde: Å etterisolere kaldloft er et av de mest effektive energitiltakene du kan gjøre. Foto: Glava
Har huset kaldloft er det et av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre når det kommer til etterisolering. Les mer om etterisolering av loft her.
Etterisolering er i utgangspunktet ikke søknadspliktig, så lenge du ikke endrer på byggets fasade.
Husk at Enova har ulike støtteordninger. Hvis du skal gjøre større oppgraderinger av hele huset er det mulig å få inntil 150 000 kroner i støtte. Det er mye penger, så det kan være lurt å sjekke ut hvilke ordninger du faktisk kan få støtte til.
Å etterisolere boligen kan redusere varmetap, senke strømregningen og forbedre inneklimaet. Se hva du bør vite før du setter i gang.
Nye vinduer vil hjelpe deg med å redusere strømregningen og få et bedre inneklima. Det er en stor, men smart investering å ta når boligen må energieffektiviseres.
Mange bruker bare garasjen for å gi bilen ly, men å isolere garasjen kan likevel lønne seg. Dette er det du må vite om å isolere garasjen.
Opplever du kalde gulv hjemme? Da kan det være behov for å legge gulvisolasjon. Her får du tips til isolering av gulv, og hvilke regler som gjelder.
Ved å isolere loftet kan du enkelt redusere varmetapet i boligen din, og jobben er både enkel og lønnsom å utføre.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet